Hør MusikknyttskilleSe alle bildene 2skilleHør artistene live!skille_slutt
Toppbanner musikk 3_1
Her er du: NRK.no > Musikk Sist oppdatert 13:06
Opplevelser banner
NTV
DAB
Har du tips? Send e-post til nettmusikk@nrk.no

 

Kjærlighetsplate til Korsika

Skuespilleren Audun Meling tømte sparegrisen og realiserte drømmen om å gjenskape korsikansk musikk på egen CD. Foto: Marcelle Bongioni Sisco.
Skuespilleren Audun Meling tømte sparegrisen og realiserte drømmen om å gjenskape korsikansk musikk på egen CD. Foto: Marcelle Bongioni Sisco.
Skuespilleren Audun Meling brenner for Korsika. Nå har han tømt sparegrisen og spilt inn sin første CD med korsikanske toner i norsk tapning.

Publisert 30.06.2004 12:46.
Skuespilleren Audun Meling er kjent fra flere norske filmer og som Langemann i forestillingen om Kaptein Sabeltann, der han er å se i sommer. Nå har han realisert drømmen om egen CD. Foto: Marcelle Bongioni Sisco.
Av Rune Wikstøl, NTB

Kjærligheten til Korsika har han hatt i over 20 år. Men det var først for fem-seks år siden han ble besvangret med tanken på å lage en CD med musikk inspirert av korsikansk musikk - en kjærlighetserklæring til øya.

Først måtte imidlertid sparegrisen bøte med livet, for gratis er et slikt prosjekt ikke. Meling har betalt hele gildet selv, det vil si en sluttregning på mellom 350.000 og 400.000 kroner.

Men nå har han altså nedkommet med sin første plate: Café di u liceu, i samarbeid med blant andre Jean François Bernardini, frontfiguren i den korsikanske gruppa I Muvrini.

- Jeg hadde lyst til å sette Korsika på kartet, forteller Meling, som dro til Korsika for gi plata det ultimate korsikanske preget: - Den er delvis spilt inn i studioet til I Muvrini der instrumenter som fele, trekkspill og mandola bidrar til det korsikanske lydbildet.

Moderne snitt

Låtene og tekstene er hentet fra I Muvrini, som ble startet i 1977 av brødrene Jean François og Alain Bernardini. Gruppa har etter hvert blitt kjent over store deler av Europa og har utgitt flere album. I Skandinavia har de ennå ikke vært - det nærmeste vi kommer er Finland.

- Drømmen hadde vært å få gjøre noe sammen med gruppa, sier Meling.

I Muvrinis musikk er basert på korsikanske folketoner ikledd et moderne snitt. Sangene er ofte dristige og handler ikke sjelden om håp og smerte - så dristige at myndighetene innimellom har lagt ned forbud mot deres konserter. Dette har selvfølgelig bare gjort dem enda mer populære hos de viljesterke korsikanerne, med en broket og urolig historie bak seg.

Lukten av Korsika

Meling er ikke vanskelig å begeistre når samtalen kommer inn på Korsika. Øya har variert natur med høye fjell, kilometervis med urørte strender og en bevisst politikk som går ut på ikke å ødelegge turiststedene med skyskraperhotell, selv om det er turisme øya lever av.

- Det første som slo meg der var nok lukten av Korsika. Krydder og blomstrende maquis, sier Meling, men innrømmer at korsikanere kanskje ikke er de letteste å komme i kontakt med: - De hopper ikke i armene på deg. Det gjelder å ha tålmodighet og ta tiden til hjelp.

Men det tok ikke lang tid før Muvrini-brødrene falt for Melings prosjekt. De syntes det var spennende, og dermed var det bare å sette i gang. Målet var imidlertid ikke å lage en kopi av I Muvrini. Stoffet er I Muvrinis, men plata er hans egen.

Nynorsk

Blant annet har sangene fått nynorsk språkdrakt. Ragnar Hovland har oversatt ti av tekstene, Meling har selv oversatt de to siste.

- Nynorsk falt naturlig for meg ettersom jeg er fra Ryfylke, sier han. - En annen grunn til at jeg valgte nynorsk er rett og slett at jeg synes det er et utrolig rikt og vakkert språk.

Om tekstene sier han at de slett ikke er så bastante som man skulle tro:

- Det blir mer opp til hver enkelt hva man legger i tekstene. De gir rom for ulike tolkninger og nyanser. Så det er nok en plate som krever at man lytter litt, sier Meling og håper nordmenn skal reagere likedan som da han selv hørte I Muvrinis musikk for mange år siden:

- Den gikk rett til hjertet på meg!

Siste saker:

Steile parter

Motsetningene kom opp til overflaten under onsdagens MP3-høring i Stortinget. Forbrukerne, ved EFN, stod mot plateselskapene ved IFPI og Sæmund Fiskvik (bildet). - Saklig sett er det ikke så veldig godt grunnlag i det han kommer med, sier leder for EFN, Thomas Gramstad. Les også: Ingen lovbryterlov, Les også: Kopisperre på tv, Les også: Kritiserer motstand, Alt om ny åndsverklov

Metal-norsk

Mange av studentene i norsk ved universitetet i Roma har valgt å studere norsk på grunn av norsk black-metal.


For harry for radio

Årets vinnere av Grand Prix, Wig Wam, får ikke spille singelen sin i Norges største radiokanaler.

Culkin i Jacksons seng

Den unge stjernen fra filmen «Hjemme alene» var flittig gjest i Michael Jacksons soverom, fortalte et vitne i retten tirsdag. Les også: - Så Jackson i dusjen med gutt. Alt om Michael Jackson-rettssaken

 

The Game til Quart

The Game varmer opp for Snoop Dogg i Bendiks-bukta under årets Quart.

Steile parter

Motsetningene kom opp til overflaten under onsdagens MP3-høring i Stortinget. Forbrukerne, ved EFN, stod mot plateselskapene ved IFPI og Sæmund Fiskvik (bildet). - Saklig sett er det ikke så veldig godt grunnlag i det han kommer med, sier leder for EFN, Thomas Gramstad. Les også: Ingen lovbryterlov, Les også: Kopisperre på tv, Les også: Kritiserer motstand, Alt om ny åndsverklov

MUSIKKNYHETER PÅ SMS!
Ønsker du å få vite det aller siste aller først? Nå kan du abonnere på våre nyheter på SMS.
10 SISTE MUSIKK
Steile parter (06.04 17:13)
Ingen lovbryterlov (06.04 15:59)
P3sessions (06.04 13:51)
Mario (06.04 12:29)
Kritiserer motstand (06.04 11:54)
Åpenhjertig Greni (06.04 09:16)
Kopisperre på TV (06.04 08:43)
Copyright NRK © 2005  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: http://www.nrk.no/informasjon/kontakt_nrk/